A A+ A++

Po cukinię warto sięgać jak najczęściej, gdyż jest warzywem smacznym i bardzo zdrowym. Dostarcza niewiele kalorii (zaledwie 15 kcal w 100 g), za to kryje potężną dawkę cennych składników odżywczych. Jest bogatym źródłem witaminy C, wzmacniającej system odpornościowy i chroniącej organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych m.in. za przyspieszanie procesów starzenia i rozwój wielu poważnych chorób, w tym nowotworów. Cukinia dostarcza dużo witamin z grupy B, zwłaszcza: tiaminy (B1), niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, mięśni i serca, a także zapewniającej dobre samopoczucie.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKolejny zlot food trucków pod Halą Nysa
Następny artykuł“Zostaliśmy zdradzeni”. Jak ludzie Ziobry wykiwali PiS na Podhalu