Czy można mrozić ciasto drożdżowe? To pytanie odwiecznie nurtuje. Mimo że nie ma ku temu przeciwskazań, wystarczy popełnić mały błąd, a nie będzie nadawało się do zjedzenia. Co więc zrobić, aby ciasto drożdżowe po rozmrożeniu było pyszne i puszyste?
Mrożenie to świetny sposób przedłużenia daty przydatności do spożycia żywności. Nadaje się do tego większość produktów – pieczywo, grzyby, sosy, zupy, mięsa, owoce oraz warzywa. Zamrozić można także surowe jak i upieczone ciasto – choć wiele osób z tego rezygnuje, z obawy o fatalny smak i konsystencję po rozmrożeniu. Ogromne wątpliwości wzbudza szczególnie mrożenie ciasta drożdżowego, które do wyrośnięcia potrzebuje ciepła. Jeśli zamrozisz je w odpowiedni sposób, zachowa ono wszystkie swoje zalety i nawet po wyjęciu z zamrażalnika będzie przepyszne.
Zobacz też: Produkty, których nie należy mrozić. Konsekwencje mogą być poważne
Ciasto drożdżowe jak sama nazwa wskazuje, swój smak, strukturę i wyjątkowość zawdzięcza właśnie drożdżom. Te żywe organizmy uwielbiają ciepło, jednak są też odporne na niskie temperatury. Po rozmrożeniu i ogrzaniu w naturalny sposób powracają do swoich podziałów i odzyskują właściwości. Aby ciasto drożdżowe – zarówno to surowe jak i upieczone, po rozmrożeniu nie straciło swoich zalet, należy pamiętać o kilki ważnych zasadach.
Ciasto drożdżowe możemy zamrozić zarówno w plastikowym pudełku, folii spożywczej jak i woreczku. Ważne jednak, by opakowanie było szczelne – dzięki temu unikniesz przenikania do niego zapachów z pozostałych mrożonek.
Czytaj także: Jak mrozić produkty mleczne i jajka?
Surowe ciasto drożdżowe należy zamrozić tuż po wyrobieniu. Dobrze jest je podzielić na mniejsze części, a następnie umieścić w woreczkach lub pojemnikach i od razu włożyć do zamrażalnika.
Chcąc zamrozić wypiek … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS