Wczoraj, 8 marca (19:08)
Awokado zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Dodajemy je do sałatek, smarujemy nim tosty, a także przygotowujemy salsę. Mylone za sprawą wyglądu i wytrawnego smaku z warzywem, awokado podbija podniebienia Polaków. Popularne stwierdzenie mówi jednak, że zjedzenie niedojrzałego owocu może zakończyć się zdrowotnymi problemami. Jaka jest prawda? Co się stanie po zjedzeniu niedojrzałego awokado?
Awokado jest wszechstronnym owocem, który sprawdza się przy okazji wielu posiłków, niosąc ze sobą porcję zdrowia;
- potasu,
- miedzi,
- witaminy B6,
- folianów.
Nie każde awokado jest jednak tak samo bezpieczne. Jak sprawdzić, czy awokado jest dobre? Dobry owoc to ten, który nie jest zbyt twardy ani zbyt miękki. Niedojrzałe awokado jest bardzo twarde i gorzkie, dlatego też nie będzie smakować zbyt dobrze. Owoc powinien mieć jednolity kolor skórki bez jakichkolwiek ciemnych plam. Wnętrze dobrego awokado powinno być jasnozielone. Brązowe lub szare nitki bądź plamki świadczą o tym, że owoc jest zepsuty.
Zobacz również: Przygotowanie zdrowej owsianki. Nie popełniaj tych błędów, bo zabijesz jej właściwości odżywcze
Zgodnie z popularnym wśród Polaków stwierdzeniem nie powinno się jeść niedojrzałego awokado. Czy to prawda? Zjedzenie niedojrzałego owocu, obok kwestii czysto praktycznych, a więc zmarnowaniu jego potencjału smakowego, a co za tym idzie wyrzuceniu pieniędzy “w błoto”, awokado, zamias … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS