A A+ A++

Awokado zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Dodajemy je do sałatek, smarujemy nim tosty, a także przygotowujemy salsę. Mylone za sprawą wyglądu i wytrawnego smaku z warzywem, awokado podbija podniebienia Polaków. Popularne stwierdzenie mówi jednak, że zjedzenie niedojrzałego owocu może zakończyć się zdrowotnymi problemami. Jaka jest prawda? Co się stanie po zjedzeniu niedojrzałego awokado?

Jak smakuje niedojrzałe awokado?

Awokado jest wszechstronnym owocem, który sprawdza się przy okazji wielu posiłków, niosąc ze sobą porcję zdrowia;

  • potasu,
  • miedzi,
  • witaminy B6,
  • folianów.

Nie każde awokado jest jednak tak samo bezpieczne. Jak sprawdzić, czy awokado jest dobre? Dobry owoc to ten, który nie jest zbyt twardy ani zbyt miękki. Niedojrzałe awokado jest bardzo twarde i gorzkie, dlatego też nie będzie smakować zbyt dobrze. Owoc powinien mieć jednolity kolor skórki bez jakichkolwiek ciemnych plam. Wnętrze dobrego awokado powinno być jasnozielone. Brązowe lub szare nitki bądź plamki świadczą o tym, że owoc jest zepsuty.

Zobacz również: Przygotowanie zdrowej owsianki. Nie popełniaj tych błędów, bo zabijesz jej właściwości odżywcze

Co się stanie po zjedzeniu niedojrzałego awokado?

Zgodnie z popularnym wśród Polaków stwierdzeniem nie powinno się jeść niedojrzałego awokado. Czy to prawda? Zjedzenie niedojrzałego owocu, obok kwestii czysto praktycznych, a więc zmarnowaniu jego potencjału smakowego, a co za tym idzie wyrzuceniu pieniędzy “w błoto”, awokado, zamias … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZastrzyk gwiazd na nadwagę – pyk i chudniesz! Kiedy w Polsce?
Następny artykułВідомий український банк ховав від податкової гроші для грального бізнесу: в БЕБ розкрили деталі