A A+ A++

Składniki:

  • 300 g dyni,
  • 300 g kalafiora,
  • 300 g ciecierzycy z puszki,
  • 250 ml passaty pomidorowej,
  • 250 ml mleka kokosowego,
  • 250 ml wody,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 2 cm korzenia imbiru,
  • 2 łyżeczki curry,
  • 2 łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżeczka papryki mielonej,
  • 1 łyżka oleju.

Przygotowanie:

  1. Dynię obieramy ze skóry i pozbawiamy pestek. Miąższ kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki.
  2. Olej rozgrzewamy w garnku i szklimy na nim cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na drobnej tarce imbir. Smażymy przez minutę, ciągle mieszając.
  3. Przyprawiamy i mieszamy całość, a następnie jeszcze chwilę podsmażamy. Dodajemy wodę, passatę i dynię. Wszystko zagotowujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
  4. Gotujemy przez 20 minut, nie przykrywając garnka. Potem dodajemy kalafior wcześniej pokrojony w kostkę lub podzielony na drobne różyczki.
  5. Wlewamy mleko kokosowe i ciecierzycę razem z częścią zalewy. Wszystko mieszamy i gotujemy przez 10 minut. Podajemy z ugotowanym ryżem oraz posiekaną świeżą kolendrą.

Składniki:

  • 200 g dyni startej na drobnych oczkach,
  • 150 g mąki,
  • 100 g naturalnego jogurtu,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 jajka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • olej lub masło klarowane do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

  1. Startą dynię umieszczamy w misce. Wlewamy do niej jogurt naturalny i dodajemy jajka oraz cukier. Wszystko dokładnie mieszamy. W drugiej misce łączymy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia.
  2. Następnie mieszamy razem zawartość obu misek do momentu uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy nieco oleju lub masła klarowanego.
  3. Robimy racuchy – każdy z ok. 2 łyżek masy i smażymy do wyrośnięcia i zrumienienia z obu stron – po ok. 2 minuty z każdej.
  4. Przed każdą kolejną porcją placków, natłuszczamy lekko patelnię. Gotowe racuszki posypujemy cukrem pudrem.

Składniki na zupę:

  • 1,5 kg dyni (waga przed obraniem),
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 ziemniak,
  • ½ papryki czerwonej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cm korzenia imbiru,
  • szczypta chili,
  • 700 ml bulionu,
  • 80 ml śmietanki 30 proc.

Składniki na grzanki:

  • 2 kajzerki,
  • 25 g masła,
  • 5 łyżek startego parmezanu.

Przygotowanie:

  1. Obraną i pozbawioną pestek dynię kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  2. W garnku rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę. Pod koniec podsmażania dodajemy czosnek i imbir. Chwilę razem smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, ziemniaki i paprykę pokrojone w kostkę.
  3. Smażymy ok. 4 minuty, często mieszając. Jakby się zaczynało przypalać, lekko podlewamy bulionem. Dodajemy dynię i chili. Zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez ok. 10-15 minut do miękkości warzyw. Doprawiamy solą i miksujemy.
  4. Na końcu dolewamy śmietankę i zdejmujemy z ognia. Podajemy z grzankami z parmezanem.
  5. Aby przygotować grzanki, bułkę kroimy w kostkę i wrzucamy je suchą patelnię. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy kawałki kajzerki zaczną się rumienić, wrzucamy na patelnię pokrojone w kawałki masło. Mieszamy wszystko, a na końcu posypujemy serem.

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 500 g dyni (waga po obraniu i pozbawieniu pestek),
  • 15 cm pora,
  • 9 łyżek oliwy,
  • ½ szkl. śmietanki 30 proc.,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • ½ łyżeczki chili,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • do podania kasza pęczak lub makaron.

Przygotowanie:

  1. Obraną dynię kroimy w kostkę o boku średnio 1,5 cm. Zasypujemy ją słodką papryką i mieszamy.
  2. Na patelni rozgrzewamy 5 łyżek oliwy i podsmażamy na niej dynię, mieszając dopiero po kilku minutach. Smażymy ją przez około 15-20 minut, aż będzie miękka. Dynia powinna być ładnie zrumieniona.
  3. W czasie, kiedy dynia się podpieka, przygotowujemy kurczaka z porem. Pierś kurczaka kroimy na kawałki o wielkości ok. 3-4 cm. Oprószamy przyprawami: solą, pieprzem, chili i cynamonem.
  4. Pora kroimy w cienkie krążki.
  5. Dynię wykładamy na osobny talerz, a na patelni rozgrzewamy kolejne 4 łyżki oliwy. Podsmażamy na niej przez 10 minut kurczaka i pora, ustawiając dużą moc palnika i co jakiś czas mieszając.
  6. Do kurczaka i pora dorzucamy dynię i wlewamy śmietankę oraz sok z cytryny. Wszystko delikatnie mieszamy i zagotowujemy na niewielkiej mocy palnika.
  7. Po chwili patelnię zdejmujemy z ognia. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można dolać do niego pół szklanki bulionu. Podajemy z makaronem albo kaszą pęczak.

Składniki:

  • 750 g dyni (warzywo zważone po obraniu i pozbawieniu pestek),
  • 250 g ziemniaków,
  • 3 szkl. bulionu,
  • 2 świeże pomidory albo ½ puszki pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżeczki curry,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • ½ szkl. śmietany 18 proc. albo kremówki 30 proc.,
  • świeża bazylia.

Przygotowanie:

  1. Miąższ dyni kroimy w kostkę. Obrane ziemniaki również kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej posiekaną cebulę.
  2. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dodajemy dynię oraz ziemniaki.
  3. Zawartość garnka doprawiamy solą i smażymy przez ok. 5 minut, często mieszając. Pod koniec dodajemy kurkumę i curry. Następnie wlewamy gorący bulion. Garnek przykrywamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut.
  4. Pomidory sparzamy i obieramy. W kostkę kroimy miąższ bez pestek i dorzucamy go do zupy. Jeśli korzystamy z pomidorów z puszki, wlewamy odpowiednią ilość bezpośrednio do garnka.
  5. Całość gotujemy przez kolejne 10 minut do miękkości warzyw. Zupę blendujemy na gładką masę. Na talerzach dekorujemy kleksem śmietanki i posiekaną świeżą bazylią.

Składniki:

  • 600-700 g miąższu dyni,
  • 3,5 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 1 szkl. suchej),
  • 2 cebule,
  • 0,5 puszki mleka kokosowego,
  • 0,5 szkl. wody albo bulionu warzywnego,
  • 0,5 szkl. mąki ryżowej,
  • 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 0,5 łyżki mielonej kolendry,
  • 0,5 łyżki mielonego kminu,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 0,5 łyżki kurkumy,
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki,
  • 50 ml oleju.

Przygotowanie:

  1. Dynię kroimy na kawałki i rozkładamy na blasze. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut.
  2. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Gorącą kaszę przekładamy do miski. Dolewamy do niej mleko kokosowe i przyprawiamy.
  3. Dynię i cebulę lekko blendujemy. Mieszamy je razem z kaszą. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolewamy nieco wody albo mleka roślinnego.
  4. Po przestygnięciu, dodajemy do całości mąkę i dokładnie mieszamy.
  5. Blachę smarujemy olejem i posypujemy mąką. Wykładamy do niej masę i wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 1,5 godziny. Przed podaniem pasztet studzimy.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułNajpiękniejszy dom świata stoi w Polsce. Znamy wyniki prestiżowego konkursu
Następny artykułWtorek z Defence24.pl: Szkolenie rezerw SZ RP; Wizyta członków sejmowej komisji ds. służb specjalnych na Islandii; Turcja rozważa zakup S-400 Triumf; Dżihadyści na granicy polsko – białoruskiej?