Dzisiaj, 16 października (15:45)
Jak wysuszyć grzyby? Można wykorzystać kilka metod. Jedni wybierają suszenie w piekarniku, inni wykorzystują do tego specjalne maszyny. Są też i tacy, którzy podtrzymują tradycyjne metody, np. pozostawiają pokrojone na kawałeczki grzyby na pergaminie w ciepłym, przewiewnym i suchym miejscu. Ostatnio popularną metodą stało się także suszenie grzybów w mikrofalówce. Jak to zrobić? Podpowiadamy
Nie wszystkie grzyby smakują w wersji suszonej. Na pewno nie powinniśmy suszyć maślaków – je lepiej zamarynować. Błąd popełnimy również, gdy do suszenia wybierzemy delikatne grzyby, jak np. kurki czy rydze. Jakie grzyby najlepiej wybrać? Na liście znalazły się m.in.:
- borowiki szlachetne (w wielu regionach Polski nazywane prawdziwkami),
- koźlarze
- podgrzybki
Czytaj również: Tego grzyba można spotkać niemal w każdym lesie. Czy jest jadalny?
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS