A A+ A++

Jak wysuszyć grzyby? Można wykorzystać kilka metod. Jedni wybierają suszenie w piekarniku, inni wykorzystują do tego specjalne maszyny. Są też i tacy, którzy podtrzymują tradycyjne metody, np. pozostawiają pokrojone na kawałeczki grzyby na pergaminie w ciepłym, przewiewnym i suchym miejscu. Ostatnio popularną metodą stało się także suszenie grzybów w mikrofalówce. Jak to zrobić? Podpowiadamy

Suszenie grzybów

Nie wszystkie grzyby smakują w wersji suszonej. Na pewno nie powinniśmy suszyć maślaków – je lepiej zamarynować. Błąd popełnimy również, gdy do suszenia wybierzemy delikatne grzyby, jak np. kurki czy rydze. Jakie grzyby najlepiej wybrać?  Na liście znalazły się m.in.: 

  • borowiki szlachetne (w wielu regionach Polski nazywane prawdziwkami),
  • koźlarze
  • podgrzybki

Czytaj również: Tego grzyba można spotkać niemal w każdym lesie. Czy jest jadalny?

Pamiętaj o tym, podczas suszenia grzybów

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułRusza aktywna rezerwa w WOT. Na czym będzie polegać i kto może w niej służyć?
Następny artykułGórnik Zabrze – Lech Poznań w 13. kolejce PKO Ekstraklasy. Relacja na żywo