Po publikacji Przewodnika Michelin musieliśmy przejść na całkowitą rezerwację miejsc – mówi Artur Skotarczyk, szef kuchni i współwłaściciel poznańskiej restauracji Muga. Kolacja dla jednej osoby kosztuje tu od 350 do 450 zł. Butelka wina – od 200 zł wzwyż
Mieszcząca maksimum 30 gości Muga przy ulicy Krysiewicza 5 jest pierwszą restauracją w Poznania z gwiazdką Michelin. Przewodnik wyróżnił gwiazdkami w tym roku tylko trzy polskie restauracje. Dwie po raz pierwszy w kraju dostała krakowska restauracja Bottiglieria 1881, a jedną prócz Mugi ma także warszawska Nuta.
Muga. Środek tygodnia, od rana telefony do restauracji urywają się, co chwilę ktoś wchodzi i gratuluje sukcesu. 42-letni Artur Skotarczyk, poznaniak z Rataj, przywozi czereśnie z poznańskiego targu Jagiellońskiego. Wieczorem połączy je z zielonym groszkiem, i poda jako amuse-bouche, czyli poczęstunek przed kolacją.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS