A A+ A++

Garnki żeliwne: naczynia, które przetrwają lata

Każda osoba, nawet ta która gotuje sporadycznie na pewno wie, że garnki żeliwne to jedne z tych narzędzi do gotowania, które warto mieć. Co sprawia, że są tak bardzo pożądane? Przede wszystkim to, że są wyjątkowo trwałe. Solidna konstrukcja sprawia, że ??mogą służyć przez dziesiątki lat, nie tracąc na wyglądzie czy właściwościach. Kosztują więcej niż tradycyjne garnki, ale to inwestycja, która się opłaca. Są również niezwykle wszechstronne. Mogą być używane do gotowania na wszystkich rodzajach kuchenek, w tym na gazie, płycie indukcyjnej, elektrycznej czy ceramicznej. Garnki żeliwne są doskonałe do przygotowywania zarówno zup, gulaszy, jak i potraw zapiekanych. Sprawdź nasze propozycje naczyń w supercenach!

Garnki żeliwne Fot. Erli

Garnki żeliwne: naczynia, które mają same plusy

Garnki żeliwne mają wiele plusów! Już wspomnieliśmy o ich wszechstronności, natomiast są też mistrzami w utrzymaniu stałej temperatury. Porządny, żeliwny materiał utrzymuje ciepło przez długi czas, co pozwala na równomierne gotowanie potraw. Co jeszcze? Garnki żeliwne są również korzystne dla zdrowia. W trakcie gotowania nie uwalniają szkodliwych substancji, czego nie można powiedzieć o np. powłokach z teflonu. Tego rodzaju naczynia kuchenne są także świetnym przykładem trwałości i solidności. Dzięki swojej konstrukcji są odporne na uszkodzenia mechaniczne i odpryski. Ich design również jest bardzo ciekawy! Garnki mogą przybierać różne kształty i kolory, które będą przy okazji ozdobą twojej kuchni. Warto je mieć!

Garnki żeliwneGarnki żeliwne Fot. Erli

Garnki żeliwne: naczynia, które trzeba pielęgnować

Garnki żeliwne to inwestycja na lata, oczywiście o ile będziesz należycie o nie dbać. Powinno się unikać stosowania detergentów o silnym działaniu chemicznym, które mogą zniszczyć warstwę ochronną. Zamiast tego, do mycia zaleca się używanie gorącej wody i miękkiej szczotki lub gąbki. Po umyciu garnka należy dokładnie osuszyć go, aby uniknąć korozji. Warto również unikać przechowywania potraw w garnkach żeliwnych, zwłaszcza tych z kwaśnymi składnikami, które tak jak detergenty, mogą zniszczyć ochronną warstwę.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł4-letnia Ksenia uciekła pod Kalisz przed rosyjskimi bombami. Zabił ją pijany polski kierowca
Następny artykułArtystyczne Ferie Zimowe w Płocku