A A+ A++

GIS (Główny Inspektorat Sanitarny) wycofuje chipsy z Lidla z powodu wykrycia wysokiego poziomu akryloamidu w chipsach warzywnych. To wynik badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy ocenił, że te produkty mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta.

Fot. Warszawa w Pigułce

Szczegóły dotyczące produktów:

  • Produkt: Bio Organic, Chipsy Warzywne z solą morską, Snack Day, 100 g
  • Numer partii: C 110 086502
  • Data minimalnej trwałości: 18.11.2023
  • Producent: Yellow Chips BV, Holandia
  • Dystrybutor: Lidl sp. z o.o. sp. k., ul Poznańska 48, Jankowice, 62-080 Tarnowo Podgórne

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli: Lidl sp. z o.o. sp. k. natychmiast po otrzymaniu informacji o niezgodności rozpoczął procedurę prewencyjnego wycofania wskazanej partii produktu z rynku oraz od konsumentów w sklepach sieci Lidl.

Prewencyjnym wycofaniem objęty jest wyłącznie produkt z wyżej wymienionym numerem partii.

Klienci mogą zwrócić artykuł w każdym sklepie bez konieczności okazywania paragonu.

Organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z podmiotami prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie i monitorują proces wycofywania.

Zalecenia dla konsumentów: Nie należy spożywać partii produktu określonej w tym komunikacie.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł„Przeszłość okiem kolekcjonera” – Jacek Knot zaprasza do Latoszyna Zdroju
Następny artykułWakacje w bibliotekach Gminy Brodnica