A A+ A++

Jadasz je z ketchupem, majonezem czy sosem czosnkowym? Kaloryczne? Wszyscy kochamy krągłości. Dzisiaj święto frytek, szybkiego dania pochodzącego z Belgii. W galerii MEMY. Zgłodniałeś?

Dzisiejszy czwartek należy do znanego fast fooda. 13 lipca obchodzimy Dzień Frytek! To na jakie się skusisz? Klasyczne czy belgijskie?

Wielu z nas frytki kojarzą się z Ameryką, jako ojczyzną fast foodów. Frytka jest jednak narodowym daniem Belgów, to stamtąd popularna przekąska powędrowała na cały świat. W XVII wieku, a dokładnie w 1680 roku zostały pierwszy raz przyrządzone w belgijskim mieście Dinant. Nie jest znane nazwisko pomysłodawcy tego szybkiego dania, ale wiadomo, że zamieszkujący w pobliżu płynącej przez Walonię rzeki Mozy łowili małe rybki i smażyli je w głębokim tłuszczu. Zimą, gdy rzeka zamarzała, nie mogli ich łowić, kroili więc ziemniaki w kształcie rybek, które następnie smażyli.

Przysmak szybko zyskał miano fast foodu. Stało się to w drugiej połowie XIX wieku, mniej więcej w roku 1857 r. To wtedy powstał pierwszy kiosk z gotowymi frytkami. Gazeta „Courrier de Verviers” opublikowała wówczas artykuł o niejakim Fritzu, którego nazywano „królem frytek”. Sprzedawał frytki duże i małe. Kolejne bary rosły jak grzyby po deszczu. Sto lat później, w połowie XX w. Belgia liczyła 20 tys. osiedlowych barów-smażalni. Międzynarodową popularność frytki zawdzięczają Anglikom. Podczas I wojny światowej wspierali militarnie Belgię i rozsmakowali się w tanim daniu z ziemniaka. Nazwali je „french fries” (francuskie frytki), ponieważ dookoła nich słychać było wyłącznie język francuski – ówczesny język urzędowy Belgii.

Di Polski frytki przywędrowały w XIX wieku. Wtedy też pojawiają się pierwsze przepisy na to danie w książkach kucharskich. W wydanej w 1919 roku publikacji “200 potraw z ziemniaków”, znajduje się przepis na “ziemniaki frit”. Ówcześnie w naszym kraju frytki były produktem luksusowym. Podobnie fast food traktowano w Ameryce, gdzie jadali go prezydenci.

Współcześnie nie ma w zasadzie miejsca na mapie świata, gdzie ta szybka potrawa byłaby nieznana. Zjedzona jako dodatek do głównego dania czy samodzielna potrawa, w Dniu Frytek obowiązkowo powinna znaleźć się na talerzu. Do wyboru jest wiele wariantów fast fooda, tak jak i sosów, z którymi go jadamy. To gdzie na frytki?

Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl

Polecane oferty

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSKUP JAGÓD
Następny artykułPromocja na Assassin's Creed Valhalla na PS4/PS5/XBOX / DLC Dawn od Ragnarok – od 49 zł (rabat do 90 zł)