A A+ A++

20 czerwca 2023 r. w Młynnem (Gmina Limanowa), w Restauracji „Tartak” miał miejsce VI Plenerowy Konkurs Kulinarny Młodzieży OHP adresowany do uczestników jednostek Małopolskiej Wojewódzkiej Komendy Ochotniczych Hufców Pracy  oraz Centrów Kształcenia i Wychowania, kształcących się w innym zawodzie niż kucharz.

Organizatorem wydarzenia była Małopolska Wojewódzka Komenda Ochotniczych Hufców Pracy oraz Hufiec Pracy w Limanowej.  Honorowy Patronat nad konkursem sprawował Mieczysław Uryga – Starosta Limanowski, który był także fundatorem pucharów i upominków dla zwycięskich drużyn.

Głównym celem konkursu było rozwijanie pasji i zainteresowań kulinarnych młodzieży oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez wykorzystanie do przygotowania potraw zdrowych i naturalnych składników.

Otwarcia imprezy dokonali: Wojewódzki Komendant OHP – Paweł Leśniak oraz Zastępca Wojewódzkiego Komendanta – Beata Pabian-Mikuła. wśród zaproszonych gości obecni byli również: Robert Cieśla Zastępca Komendanta Szkoły Aspirantów PSP w Krakowie, Karolina Kowalewska uczestniczka Masterchefa, zdobywczyni Żółtego Fartucha, oraz Jacenty Musiał – Dyrektor Gminnej Publicznej Biblioteki w Starej Wsi.

W rywalizacji wzięło udział 18 drużyn z terenu  Małopolski. Po oficjalnym otwarciu Konkursu uczestnicy pracowali w dwuosobowych składach, które miały za zadanie przygotowanie potrawy z grillowanych warzyw z dodatkiem sosu według samodzielnie opracowanej receptury. Efektem pracy były smaczne potrawy podane w ciekawy i oryginalny sposób. Przy ocenie komisja brała pod uwagę smak, estetykę podania , a także kreatywność w przygotowaniu dań.

Jury w składzie: Paweł Leśniak Komendant MWK OHP, Beata Pabian-Mikuła – Zastępca Wojewódzkiego Komendanta MWK OHP, Robert Cieśla – Zastępca Komendanta Szkoły Aspirantów PSP , Jakub Kasiński – właściciel Restauracji „Tartak”, laureat ogólnopolskich konkursów kulinarnych oraz Karolina Kowalewska – uczestniczka Masterchefa podkreślało wysoki poziom przygotowanych dań, umiejętności kulinarne oraz inwencję wszystkich zespołów.

Ostatecznie zwycięstwo w VI Plenerowego Konkursu Kulinarnego Młodzieży OHP postanowiono przyznać reprezentacji Hufca Pracy w Limanowej – Karolowi Gamoniowi i Jakubowi Papieżowi. Drugie miejsce zajęły Weronika Sopata i Emilia Poręba – drużyna z Nowego Sącza. Natomiast trzecie miejsce przypadło dla Natalii Zasadni i Oliwia Brotoń z 6-5 Hufca Pracy w Krakowie.

Gratulujemy laureatom i wszystkim uczestnikom !

Finałem wydarzenia był pokaz przygotowania zdrowych koktajli w ciekłym azocie zaprezentowany przez Jakuba Kasińskiego.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułLato z Big-Active – zadbaj o siebie holistycznie z herbatkami funkcjonalnymi!
Następny artykułNagrody Starosty Puławskiego “Być Najlepszym 2022/2023”