A A+ A++

Pasta kanapkowa z dyni to bardzo szybka alternatywa dla Polecam przygotować ją wtedy, kiedy pieczecie coś w piekarniku. Moim zdaniem dla tego kawałka dyni nie ma sensu specjalnie rozgrzewać piekarnika, natomiast jeżeli korzystacie z niego przy innej okazji, to jest to świetny moment, aby wypróbować tę pastę. Do przygotowania jej zainspirowała mnie jedna z Was (, dziękuję!) wspominając o jej głównych składnikach w komentarzu pod wpisem o

pasta kanapkowa z dyni

Do jej wypróbowania nie trzeba było długo mnie namawiać, leżąca w lodówce dynia aż się o to prosiła. Swoją drogą W. kupił dynię, która po upieczeniu ma konsystencję przypominającą… Mięso ryby! Zważywszy też na jej kolor, może wywoływać skojarzenie z łososiem. Nie wiem niestety, co to za odmiana, ale w paście sprawdziła się fajnie. Trzeba się liczyć z tym, że w zależności od rodzaju dyni ta pasta może smakować trochę inaczej.

Dynia to bardzo zdrowe warzywo, na które już wkrótce skończy się sezon, więc nie zwlekajcie ze zrobieniem tej pasty kanapkowej 🙂 A jeśli chcecie posłuchać trochę o rodzajach i właściwościach tego wspaniałego warzywa, koniecznie zerknijcie na mój .

Pasta kanapkowa z dyni pieczonej

pasta kanapkowa z dyni pieczonej

Składniki:

W poniższym przepisie na pastę kanapkową z dyni podaję dwa warianty smakowe – czosnkowy i paprykowy. Nie próbowałam ich mieszać, zawsze dodaję albo czosnek, albo wędzoną paprykę. 

  • Kawałek dyni (mniej więcej wielkości Waszej dłoni)
  • ok. 3 łyżki nasion słonecznika
  • ok. 7 plasterków pomidorów suszonych w oleju
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka sosu sojowego lub szczypta soli
  • szczypta chili i spora szczypta pieprzu

Dynię kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy w 200 stopniach (z termoobiegiem) do miękkości (przez ok. 10-20 minut – wszystko zależy od rodzaju dyni i jej wielkości). Ja swoją dynię upiekłam przy okazji robienia pieczarkowych kotletów.

pasta z pieczonej dyni

Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni, aż zaczną lekko strzelać i się zarumienią.

Plasterki pomidora kroimy na cieńsze paski.

Wkładamy to wszystko do pojemnika blendera z ostrzem w kształcie litery S (można też innego, u mnie ten najlepiej się sprawdza przy robieniu past), doprawiamy to przeciśniętym ząbkiem czosnku i przyprawami. Miksujemy na gładką masę. Gotowe!

Może zainteresują Was przepisy na inne potrawy z dyni:

Jestem ciekawa, czy Wam też posmakuje ta pasta kanapkowa z dyni 🙂

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułInformacja Wójta Gminy – Praca Urzędu 31 października 2019 roku
Następny artykułTrwają zapisy na 15. Bieg Barbórkowy