Przyjęło się, że płyta indukcyjna gwarantuje większe bezpieczeństwo, co wynika ze wspomnianego nagrzewania się naczynia, a nie pól grzewczych. Zarówno przy płytach ceramicznych, jak i indukcyjnych traficie na pojęcie ciepła resztkowego. Oznacza ono, że jeszcze przez jakiś czas po zakończeniu gotowania płyta oddaje ciepło do naczynia, dzięki czemu możecie liczyć np. na ciepłą dokładkę obiadu. Przy pracy z ceramiką można korzystać z klasycznych garnków, co daje dodatkową oszczędność pieniędzy przy przesiadce z kuchenki gazowej. W obu przypadkach wysokość wynosi często tylko kilka centymetrów, co daje duże pole do popisu w kwestii montażu. Rysą na szkle, a właściwie ceramice jest fakt, że płyty ceramiczne wykazują się wyższym zużyciem energii elektrycznej. W przypadku indukcji traficie na ciekawą funkcję, jaką jest łączenie pól grzejnych, dzięki czemu można zastosować większe naczynia.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS