A A+ A++

Domowe pączki hiszpańskie na tłusty czwartek

W tym roku tłusty czwartek wypada 24 lutego. Wielu miłośników słodkości sięgnie w tym dniu po pączki, faworki, karnawałowe róże czy inne wypieki. Dla odmiany można również przygotować pyszne pączki hiszpańskie, zwane też pączkami wiedeńskimi czy gniazdkami. Od tradycyjnych różnią się tym, że nie są robione z ciasta drożdżowego, a z parzonego, tak jak np. ptysie. Gniazdka wychodzą bardzo puszyste i mięciutkie, aż rozpływają się w ustach. Mimo smażenia na oleju nie czuć też, że są nasączone tłuszczem. Choć przygotowanie pączków hiszpańskich zajmuje trochę czasu, to przepis na nie jest banalnie prosty!

Składniki na pączki hiszpańskie:

  • 200 g mąki pszennej
  • 250 g wody
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • Szczypta soli

Składniki na lukier:

  • 150 g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny

Pączki hiszpańskie: Przepis

Przygotuj pączki z ciasta parzonego123RF/PICSEL

  1. Na początek należy przygotować ciasto parzone. Mąkę należy przesiać przez sito i odstawić. Do garnka wlej szklankę wody, dodaj szczyptę soli i 100 g masła. Podgrzej, aby masło się rozpuściło i zagotuj.
  2. Zdejmij garnek z palnika i wsyp przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając, aby masa była jednolita. Postaw naczynie z powrotem na palniku i gotuj na niskim ogniu około minutę, ucierając cały czas ciasto, aż będzie odchodzić od ścianek garnka. Masę należy ostudzić.

3. Przestudzone ciasto (może być lekko ciepłe) włóż do miski i zmiksuj, dodając do niego po jednym jajku. Kolejne dodaj, gdy poprzednie będzie dokładnie zmieszane z ciastem.

4. Wytnij z papierów do pieczenia kwadraty o wymiarach 10×10 cm i posmaruj je cienko olejem. Przełóż ciasto parzone do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskaj na papier ciasto, formując z niego okręgi o średnicy około 6-7 cm.

5. W szerokim rondlu rozgrzej olej do temperatury 160-170 stopni Celsjusza. Będzie idealnie gorący, gdy wrzucony kawałek ciasta wypłynie od razu i zacznie się szybko smażyć. Do rondla wrzuć kilka pączków papierem do góry. Po chwili papier łatwo odejdzie od ciasta i należy go wyciągnąć. Smaż gniazdka po 4 minuty z każdej strony i wyjmij, gdy będą rumiane. Odsącz na ręczniku papierowym.

6. Gotowe pączki hiszpańskie warto posmarować lukrem. Wystarczy 150 g cukru pudru wymieszać z trzema łyżami soku z pomarańczy lub cytryny. Można też część gniazdek posypać cukrem pudrem. Delikatne i idealnie wilgotne pączki hiszpańskie gotowe! Smacznego!

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł72-latek oskarżony o czyny seksualne na szkodę dzieci. Dokonywał ich na przestrzeni 20 lat
Następny artykułPolicja Gdynia: Policjanci wzięli udział w spotkaniu z szóstoklasistami