A A+ A++

Według raportu Polska na Talerzu 2019 aż 89% gospodarstw domowych wybiera na co dzień tradycyjną, polską kuchnię. Polacy jedzą przy tym bardzo monotematycznie, bazując przede wszystkim na tłustych i mięsnych daniach, jednocześnie ograniczając liczbę spożywanych warzyw. Pomimo tego, że w ostatnich latach świadomość dotycząca zalet zdrowego odżywiania sukcesywnie rośnie, to wdrażanie zmian w diecie Polaków postępuje stosunkowo wolno. Wciąż brakuje też przystępnie zaprezentowanych i uporządkowanych źródeł na temat zdrowej, urozmaiconej diety oraz jej wpływu na środowisko.

Dlatego Knorr, we współpracy z ekspertami z ProVeg, zainicjował kampanię edukacyjną PrzyGotujmy Lepszy Świat, skierowaną do uczniów klas 1-3 szkoły podstawowej. To właśnie te najmłodsze pokolenia poprzez swoje wybory żywieniowe już niedługo będą decydowały o przyszłości świata. W ramach kampanii opracowane zostały scenariusze lekcji szkolnych oraz ruszyły zapisy do programu dającego najaktywniejszym szkołom i klasom możliwość zdobycia atrakcyjnych nagród.

Z raportu IPSOS „Trendy w zwyczajach żywieniowych Polaków” wynika, że 34% rodziców dzieci w wieku od 3 do 8 lat nie jest pewna jakie jedzenie jest dla ich pociech odpowiednie. W konsekwencji napoje gazowane oraz słodycze stanowią obecnie od 7 do 12% wydatków wszystkich gospodarstw domowych na żywność. Dodatkowo, według raportu GfK Polonia „Junior Shopper 2018”, co trzecie dziecko będąc z rodzicami na zakupach nalega na kupno produktu, na który aktualnie ma ochotę. Są to głównie słodycze i lody. Około 85% rodziców ulega dzieciom i dokonuje zakupu niezdrowych produktów.

Większość dzieci zjada drugie śniadanie w szkole, najczęściej w postaci kanapek z wędliną i serem oraz owoców popijanych wodą mineralną lub sokami. Pomiędzy posiłkami spożywają również przekąski. Jak pokazują badania, 2/3 z nich przeważnie kupuje je samodzielnie, często nie uświadamiając sobie jaki wpływ mają na ich zdrowie i samopoczucie.

Nie zdajemy sobie również sprawy z tego, że to co jemy ma wpływ nie tylko na nas, ale i na środowisko, w którym żyjemy. Obecnie aż 75% spożywanego przez ludzi jedzenia pochodzi z uprawy zaledwie 12 gatunków roślin oraz hodowli 5 gatunków mięsa. Zależność od tak niewielkiej liczby pokarmów szkodzi zarówno nam, jak i naszej planecie. Wiedza na ten temat tego jak ważna jest zróżnicowana, pełna warzyw dieta powinna być przekazywana dzieciom już od najmłodszych lat. To one już niedługo staną się dorosłymi i to właśnie one dzięki swoim mądrym i świadomym wyborom będą decydowały o przyszłości świata. Dlatego Knorr razem z ProVeg mówią głosem dzieci i uczą je zdrowych nawyków żywieniowych, by mogły wprowadzać je we własnym domu i środowisku, a tym samym PrzyGotować Lepszy Świat.

„W Knorr wierzymy, że najlepszym sposobem na zmianę nawyków żywieniowych jest zainteresowanie „dobrym jedzeniem” w pierwszej kolejności dzieci. Dlatego poprzez akcję CSR to im najpierw chcemy uświadomić dlaczego jest ono tak ważne dla zdrowia ludzi oraz środowiska, a jednocześnie pokażemy im, że może być naprawdę pyszne. Dzieci są przyszłością świata. Dlatego nauczymy je wybierać „dobre” jedzenie – takie które jest różnorodne i pełnowartościowe, a one przekażą tę wiedzę swoim dzieciom, a one kolejnym pokoleniom” – mówi Natalia Babczyńska, Marketing Manager w Knorr.

Dzięki programowi szkolnemu dzieci w angażujący i atrakcyjny sposób odkryją jak pyszne i łatwe w przygotowaniu mogą być zdrowe dania. W ramach kampanii powstały interaktywne lekcje spełniające wymogi programowe MEN, przygotowane przez specjalistów we współpracy z nauczycielami. Gotowe lekcje, dostosowane do wieku uczniów, w sposób teoretyczny i praktyczny pomogą dzieciom zrozumieć zależności pomiędzy dietą a kondycją naszej planety, zobrazują również potrzeby i problemy Ziemi.

„Podstawą żywienia naszych dzieci powinny być produkty roślinne: warzywa, kasze, rośliny strączkowe – kiedy mówimy im o tym najczęściej kierujemy się troską o ich zdrowie. Okazuje się jednak, że to co zdrowe i dobre dla nas jest też korzystne dla planety i to właśnie chcemy przekazać dzieciom w programie PrzyGotujmy Lepszy Świat. Zależy nam na tym, by dzieci świadomie patrzyły na swój talerz i wiedziały, że każda, nawet mała zmiana ma znaczenie” – mówi Joanna Lotkowska, Nutrition Expert z ProVeg.

Uczestniczące w programie dzieci będą zdobywały wiedzę i praktyczne umiejętności, pozwalające im wybierać w diecie to co najlepsze dla nich i dla planety. Rewolucyjne wyzwania będą realizowały nie tylko w ramach lekcji, ale również w wolnym czasie. Będą mogły przygotowywać rewolucyjne posiłki z warzyw i kasz, które są zdrową alternatywą dla tradycyjnej bułki z szynką, porozmawiać z rodziną i przyjaciółmi na temat diety i środowiska, czy też zająć się uprawą roślin jadalnych.

Dołącz do nas i pamiętaj o rewolucyjnym #przygotujmylepszyswiat! Zmieniajmy razem nawyki żywieniowe.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułCK Lublin: Galeria online wystawy fotografii „Anatomia zmiany”
Następny artykułSM Bielsko-Biała: Koronawirus