Żelazo, potas, siarka i cynk to składniki, które w dużej ilości znajdziemy w tym chrupiącym, niepozornym warzywie. Co jeszcze? Witamina C i witaminy z grupy B.
Rzodkiewka wpływa pozytywnie na stan skóry, włosów i paznokci, a także przeciwdziała anemii. Występuje w wielu odmianach, kształtach i rozmiarach, ale wszystkie łączy jedno – charakterystyczny, ostry smak, za który odpowiada siarka. Potas z kolei reguluje ciśnienie krwi, a witamina C działa przeciwzapalnie – 250 g rzodkiewki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.
Ponadto rzodkiewka stymuluje pracę wątroby, bo ma działanie żółciopędne, a wysoka zawartość błonnika sprawia, że każdy, kto boryka się z zaparciami, powinien na stałe włączyć to warzywo do diety.
W dodatku rzodkiewki – składające się w 95 procentach z wody – mają niewiele kalorii przy jednoczesnej wysokiej zawartości białka, więc są nie tylko świetnym dodatkiem do twarożku czy sałatki obiadowej, ale mogą być smakowitą, dietetyczną przekąską w ciągu dnia.
Wydawałoby się więc, że rzodkiewka to wiosenne superfood, które przysłuży się każdemu. Niestety nie do końca jest to prawdą.
Siarka, zwłaszcza w nadmiarze, może negatywnie wpłynąć na układ pokarmowy osób, borykających się z chorobami trzustki, wątroby, a także jelit. Spożywać rzodkiewki nie powinni ci, którzy cierpią na wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy zespół jelita nadwrażliwego.
Ten chrupiący przysmak, z uwagi na zawartość glikozydów i kwasów organicznych, może niestety podrażniać śluzówkę żołądka, więc wrzodowcy również powinni na dobre pożegnać się z rzodkiewką.
Co ważne, wiosennych rzodkiewek nie powinny jeść także dzieci – nie tylko może to być zanadto obciążające dla ich układu pokarmowego, ale również uprawiane w szklarniach warzywa nierzadko zawierają duże stężenie azotanów.
Zobacz także:
Czerwone mięso może zabić. 4 choroby, które czyhają na fanów mięsa
Jadalne chwasty. Przysmaki z pól i łąk, na które trwa sezon
Pasta jajeczna z czosnkiem niedźwiedzim
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS