A A+ A++

Składniki:

Składniki na ciasto:

– 3 łyżki mleka

– 50 g drożdży

– 500 g mąki pszennej

– 150 g masła

– 2 jajka

– 2 żółtka

– ½ szklanki kwaśnej śmietany 18%

– 1 płaska łyżeczka soli

– 1 płaska łyżeczka cukru

 

Składniki na farsz:

– 1 kg kapusty kiszonej

– 2 łyżki oleju rzepakowego

– 300 g boczku wędzonego

– 2 cebule

– 2 łyżki masła

– 200 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki

– 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego

– 1 łyżka kminku

– sól i cukier do smaku

 

Przygotowanie:

Do naczynia wlać mleko, dodać drożdże, cukier i wymieszać. Oprószyć łyżką maki i odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut. Masło posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Następnie zarobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny.

 

Wykonanie:

Kapustę ugotować do miękkości, wystudzić, dobrze odcisnąć z wody i posiekać. Boczek pokroić we drobne kawałki, cebulę w kostkę, podsmażyć na złoty kolor na oleju i dodać do kapusty. Dodać również roztopione masło pokrojony w kostkę ser, przyprawy i wymieszać.

 

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i obie rozwałkować na około pół centymetra. Na ciasto wyłożyć farsz i zwinąć dwa oddzielne rulony, końcówki podwijając pod spód. Tak przygotowane, posmarować z wierzchu rozmąconym białkiem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 35 minut, do ładnego złotego zarumienienia ciasta.

 

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp
Poprzedni artykułWybory do dzielnic inne niż dotychczasowe. Zdecydujemy w niedzielę
Następny artykułNowa linia autobusowa jeżdzi do Grębałowa