A A+ A++

Już po raz drugi Wojewódzki Specjalistyczny Szpital im. M. Pirogowa w Łodzi otrzymał certyfikat „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – Leczenie przez żywienie”.

Jest to bardzo istotne wyróżnienie związane z centrum leczenia żywieniowego, które obejmuje swoją opieką ponad 500 pacjentów żywionych pozajelitowo i dojelitowo – mówi dr n. med. Roman Bocian, dyrektor Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala im. M. Pirogowa w Łodzi.

Certyfikat przyznała rada ekspertów Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN), a o wyróżnieniu zadecydowano jednogłośnie. W uzasadnieniu napisano:

„Szpital od lat konsekwentnie wprowadza procedury leczenia żywieniowego (…). Personel szpitala: lekarze, pielęgniarki, farmaceuci, dietetycy współpracują w prowadzeniu terapii żywieniowej. Procedura żywieniowa jest stosowana w praktyce, personel jest systematycznie szkolony, na różnych etapach pracy, uczestniczy w szkoleniach poza szpitalem, także wykładając leczenie żywieniowe. W szpitalu działa pracownia żywieniowa. Dostępność do prawidłowo prowadzonego leczenia żywieniowego, na bazie szerokiej gamy leków, diet przemysłowych i sprzętu medycznego widoczna jest we wszystkich oddziałach szpitala”.

Przyznany tym samym certyfikat potwierdza przestrzeganie przez placówkę najwyższych standardów w zakresie leczenia żywieniowego.

Fot. lodzkie.pl

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułCoraz więcej Polaków dotyka bruksizm. Jak to leczyć i jak to zatrzymać?
Następny artykułAshlyn Krueger z pierwszym tytułem w karierze