A A+ A++

Poniedziałek, 26 czerwca 2023 r. w Dziennym Domu Senior + w Kochanówce był dniem warsztatów kulinarnych, które odbyły się w ramach działań towarzyszących Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2021 Podprogram 2021 Plus.

Uczestnicy z przepisów opracowanych przez trenera gastronomii i prowadzącą zajęcia Panią Bożenę Kołodziej  przygotowali różnobarwne i przepyszne koktajle owocowe z kiwi, banan i nasion chia, koktajle  owocowo-warzywne ze szpinakiem, natką pietruszki i ogórka,  dwa rodzaje kanapek na chlebie tostowym i bagietce, udekorowane kiełkami, rzodkiewką, zieleniną czy plasterkami czerwonego buraka, oraz koreczki z mozzarelli i pomidorków koktajlowych. Przygotowane potrawy zachwycały paleta barw i smaków. Podczas wspólnej degustacji przygotowanych dań podniebienia wszystkich podbiły kanapki na bagietce z pasztetem i czerwonym burakiem.

Organizowane od lat warsztaty mają charakter teoretyczny i praktyczny. Uczestnikom dostarczają informacji dotyczących zasad zdrowego odżywiania, układania zdrowych i smacznych jadłospisów, często też obalają to co uznawane jest za zdrowe czy niezdrowe.

Dzięki takiej formie warsztaty są działaniami wpływającymi na animację lokalnej społeczności. Za każdym razem dają możliwość spotkań,  integracji, zacieśniają więzi. Są miejscem, w którym można porozmawiać na różne tematy. Pozwalają na wymianę wiedzy, spostrzeżeń, doświadczeń i poglądów. Udział w takich zajęciach pozwala być bardziej kreatywnym, a tym samym uczy jak lepiej wykorzystać posiadane w domach artykuły spożywcze.

Warsztaty kulinarne to nie tylko ciekawa lekcja gotowania i możliwość zdobycia wiedzy na temat zdrowego stylu życia. To także okazja do zabawy i kreatywnego odpoczynku. Połączenie jej z degustacją potraw, daje możliwość spotkania prawdziwych pasjonatów kuchni, którzy dzielą się z uczestnikami swoim doświadczeniem i kuchennymi rozwiązaniami.

Serdecznie dziękujemy prowadzącej za doskonałą organizację i miłą atmosferę oraz wszystkim uczestniczącym za swój wkład, zaangażowanie i poświęcony czas. Dziękujemy również za pozytywne opinie, które docierały do nas  po zakończeniu zajęć, są one największą motywacją do inicjowania kolejnych spotkań.

Źródło: https://ugdebica.pl/aktualnosci/warsztaty-kulinarne-w-ramach-dzialan-towarzyszacych-popz-podprogram-2021-plus-3412.html

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWybory odbędą się 15 października? Prezydent Duda zabrał głos
Następny artykułRosyjski szpieg zatrzymany w Polsce. To hokeista pierwszoligowego klubu