A A+ A++

Liczba wyświetleń: 697

Słynny włoski Parmigiano Reggiano to jeden z najczęściej podrabianych serów na świecie. Szacuje się, że roczna sprzedaż podrabianego sera na całym świecie wynosi 2 miliardy dolarów, czyli niewiele różni się od sprzedaży oryginalnego produktu, który w zeszłym roku osiągnął rekordową kwotę 2,9 miliarda euro. Teraz producenci serów znaleźli nowy sposób walki z podrabianiem, tj. mikrochipy.

Ser, którego historia sięga średniowiecza, w 1996 roku uzyskał w UE status Chronionej Nazwy Pochodzenia (ChNP). Zgodnie z tymi przepisami Parmigiano Reggiano jest jedynym rodzajem sera, który w Europie można nazwać Parmerzanem. Musi być wykonany w niewielkiej części północnych Włoch, w prowincjach Parma i Reggio Emilia. Krążki serowe, które ważą średnio 40 kg, muszą dojrzewać w górach przez co najmniej 12 miesięcy, a dwa lata po wyprodukowaniu muszą zostać poddane testom przez ekspertów, aby upewnić się, że są właściwej odmiany.

Status ChNP nadawany jest produktom spożywczym „wyprodukowanym, przetworzonym i przygotowanym na danym obszarze geograficznym przy wykorzystaniu uznanej wiedzy specjalistycznej” i oprócz parmezanu obejmuje francuski szampan, portugalskie wino porto oraz oliwę z oliwek Kalamata z Grecji. Konsorcjum Parmigiano Reggiano nadzoruje produkcję i od stulecia stara się walczyć z tanimi podróbkami, które nie spełniają rygorystycznych wymagań.

Aby chronić ser przed podrabianiem, producenci rozpoczęli testy przy użyciu najnowocześniejszych metod uwierzytelniania, tj. mikrotransponderów wielkości ziarenka soli umieszczonych na etykietach znajdujących się na skórce 120 tys. okrągłych serów Parmigiano – Reggiano.

Te mikrochipy są bezpieczne dla żywności, ale jest mało prawdopodobne, że zostaną zjedzone, ponieważ znajdują się w twardej skórce sera, która składa się z kazeiny, czyli białka mleka. Chipy pełnią rolę trwałych przywieszek do żywności, które pozwalają konsumentom prześledzić pochodzenie produktu. Stworzone przez amerykańską firmę p-Chip Corporation, są osadzone bezpośrednio w etykiecie za pomocą kodu QR.

Dotychczasowy znak pochodzenia nie wystarczał, aby chronić przed niektórymi fałszerstwami. W ramach tego systemu wszystkie krążki sera, wyprodukowane z 550 litrów mleka, posiadają tabliczkę kazeinową, na której znajduje się unikalny, sekwencyjny kod alfanumeryczny. Działając jak karta identyfikacyjna, kod ten tworzy charakterystyczne oznaczenie punktowe wokół koła i zawiera miesiąc i rok produkcji.

Zagrożenie podróbkami pojawiło się po raz pierwszy po I wojnie światowej, kiedy na rynek trafiła południowoamerykańska imitacja zwana reggianito, stworzona przez włoskich emigrantów w Argentynie.

Autorstwo: tallinn
Źródło: ZmianyNaZiemi.pl

TAGI: Chipy, Czipy, Podróbki, Sery, Włochy

Poznaj plan rządu!

OD ADMINISTRATORA PORTALU

Hej! Cieszę się, że odwiedziłeś naszą stronę! Naprawdę! Jeśli zależy Ci na dalszym rozpowszechnianiu niezależnych informacji, ujawnianiu tego co przemilczane, niewygodne lub ukrywane, możesz dołożyć swoją cegiełkę i wesprzeć “Wolne Media” finansowo. Darowizna jest też pewną formą „pozytywnej energii” – podziękowaniem za wiedzę, którą tutaj zdobywasz. Media obywatelskie, jak nasz portal, nie mają dochodów z prenumerat ani nie są sponsorowane przez bogate korporacje by realizowały ich ukryte cele. Musimy radzić sobie sami. Jak możesz pomóc? Dowiesz się TUTAJ. Z góry dziękuję za wsparcie i nieobojętność!

Poglądy wyrażane przez autorów i komentujących użytkowników są ich prywatnymi poglądami i nie muszą odzwierciedlać poglądów administracji “Wolnych Mediów”. Jeżeli materiał narusza Twoje prawa autorskie, przeczytaj informacje dostępne tutaj, a następnie (jeśli wciąż tak uważasz) skontaktuj się z nami! Jeśli artykuł lub komentarz łamie prawo lub regulamin, powiadom nas o tym formularzem kontaktowym.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułЮнацька збірна Україна з хокею обіграла Румунію на старті турніру в Угорщині
Następny artykułZ gratulacjami dla Mistrzów Polski i Europy