A A+ A++

Czym jest refluks? Jakie objawy daje?

Refluks żołądkowo-przełykowy to choroba, która polega na cofaniu się treści żołądkowej do przełyku, a często także do gardła i jamy ustnej. W rezultacie, chorzy na refluks często skarżą się na zgagę, czyli pieczenie w żołądku, gardle i przełyku, które są wywołane przez działanie kwaśnej treści pokarmowej. Refluks może dawać różne objawy o zróżnicowanym stopniu nasilenia. Chorujące na niego osoby, oprócz zgagi, uskarżają się także na uczucie pieczenia w klatce piersiowej lub w gardle, które zazwyczaj pojawia się po posiłku, odczuwają kwaśny lub słony posmak w gardle i ustach oraz mają problemy z przełykaniem pokarmów.

Refluksowi często towarzyszą także wzdęcia, nudności, a także niekontrolowane odbijanie się. Cierpiące na tę dolegliwość osoby często skarżą się także na nieświeży oddech oraz problemy ze stanem zębów i jamy ustnej. Często wymienianą dolegliwością jest także chrypka. Przyczyną występowania takich problemów jest dysfunkcja zwieracza przełyku, który nie domyka się poprawnie, co sprzyja wydostawaniu się treści z żołądka. Co istotne, refluksowi sprzyjają określone nawyki żywieniowe – objawy tej choroby zaostrza bowiem dieta bogata w produkty tłuste, smażone, przetwory mleczne, a także alkohol, kawę i dania ostre, które sprzyjają zwiększonej produkcji soków żołądkowych.

Jak postępować w razie podejrzenia refluksu? Jaka woda alkaliczna na refluks jest najlepsza?

Refluks jest chorobą, która dotyka nawet 20% społeczeństwa. Pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić podejrzewając ją u siebie, jest wizyta u lekarza. Specjalista przeprowadzi szczegółowy wywiad, a także zleci wykonanie badań diagnostycznych, które potwierdzą lub wyeliminują podejrzenie refluksu. Z negatywnymi objawami towarzyszącymi tej chorobie możemy walczyć we własnym zakresie. Pierwszym krokiem ku poprawie jakości swojego codziennego funkcjonowania powinna być zmiana nawyków żywieniowych – unikanie produktów, które zaostrzają objawy refluksu oraz wdrożenie takich, które łagodzą jego skutki.

W diecie osoby cierpiącej na refluks powinny znaleźć się produkty gotowane na parze lub duszone z niewielką ilością tłuszczu. Niewskazane są natomiast potrawy smażone, tłuste, a także pieczone w tradycyjny sposób. Z diety warto wykluczyć kofeinę i alkohol. Posiłki powinny być spożywane spokojnie w małych ilościach – lepiej w ciągu dnia jeść 5-6 mniejszych porcji niż 2-3 duże posiłki.

Bardzo ważnym elementem diety antyrefluksowej jest także woda. Osobom cierpiącym na refluks szczególnie zalecane jest picie wody zasadowej – woda alkaliczna na refluks powinna bowiem posiadać zasadowy odczyn pH. Jej wysokie pH sprzyja bowiem neutralizacji kwasów, które wywołują zgagę i inne dolegliwości związane z refluksem. Doskonałym wyborem dla osób cierpiących na refluks będzie Alcalia – woda alkaliczna na refluks o najwyższym pH na rynku, które wynosi aż 9,36 i przez co skutecznie wspiera codzienną walkę z objawami refluksu.

Materiał Sponsorowany przez markę Alcalia
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułEuropejskie trofeum Mieszka Fortuńskiego!
Następny artykułGrad goli i fantastyczny bój Polaków z Niemcami! Finał nie dla nas