A A+ A++

W Rudniku Wielkim w powiecie częstochowskim odbyły się tegoroczne obchody Wojewódzkiego Święta Plonów.

W wydarzeniu uczestniczyli przedstawiciele samorządu województwa śląskiego – członek Zarządu Grzegorz Boski, wiceprzewodniczący Sejmiku Stanisław Gmitruk i radni: Marta Salwierak i Mariusz Ogończyk. Obecni byli także starosta częstochowski Krzysztof Smela i Adam Tajber, wójt gminy Kamienica Polska.

– Dożynki są świętem plonów, najważniejszym dla mieszkańców związanych z ciężką pracą na roli. To pora pełna radości i dumy z wykonywanej pracy, a rolnicy mogą w tym czasie cieszyć się z jej owoców. Dziś, wspólnie z nimi spotykamy się w subregionie północnym, żeby podziękować za ten codzienny trud i okazać szacunek dla kultury wsi polskiej – mówił członek Zarządu Województwa Śląskiego, Grzegorz Boski.

Tegoroczne Wojewódzkie Święto Plonów rozpoczęło się polową Mszą Świętą dziękczynną w intencji rolników, którą odprawił ks. Biskup Antoni Długosz – Biskup Senior Archidiecezji Częstochowskiej. Po mszy nastąpiła ceremonia powitalna, a po niej część oficjalna i artystyczna dożynek.

– Ze wzruszeniem myślę o dożynkach, tradycji przekazywania wieńców i chleba. Myślę, że każdy z nas wyniósł z domu ten szacunek do chleba, który kojarzy się z gościnnością i otwartością mieszkańców polskiej wsi. Dziękuję z Wasz trud i niech ten dzień będzie okazją do świętowania i zasłużonego odpoczynku – mówiła radna Sejmiku Marta Salwierak.

W trakcie uroczystości wręczono „Odznaki Honorowe za Zasługi dla Województwa Śląskiego” oraz „Zasłużony dla Rolnictwa”. Złote Odznaki Honorowe za Zasługi dla Województwa Śląskiego otrzymali: Franciszek Boski, Jan Miarzyński, Henryk Sobel, Grzegorz Kwiecień i Waldemar Szymanek. Srebrną Odznakę otrzymał Krzysztof Szczepanik.

– Polska wieś jest znana z ciężkiej pracy i szacunku do ziemi. Dziękuję rolnikom za tegoroczne plony, dzięki którym nikomu nie powinno zabraknąć chleba. Dożynki są wielkim świętem wsi, ale i okazją do kultywowania pięknych, lokalnych tradycji – tłumaczył wiceprzewodniczący Sejmiku, Stanisław Gmitruk.

Oprócz tradycyjnych obrzędów dożynkowych przygotowano wiele atrakcji: prezentację koron dożynkowych z gmin województwa śląskiego, stoiska instytucji rolniczych, samorządowych, stowarzyszeń i Kół Gospodyń Wiejskich z lokalnymi specjałami oraz rękodziełem ludowym. Na scenie zaprezentowały się: zespoły ludowe, Koła Gospodyń Wiejskich, Kinga Kipigroch i Jacek Miernikiewicz oraz folkowa „Kapela Górole”. Dodatkową atrakcją było wspólne gotowanie z Remigiuszem Rączką wraz z Rybacką Lokalną Grupą Działania „Jurajska Ryba”. Zwieńczeniem dożynek był występ Tomasza Karolaka z zespołem „Pączki w tłuszczu”.

źródło: UMWS

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułMichniewicz ściąga napastnika. Głośne nazwisko. Transferowy hit
Następny artykułPłatność dla małych gospodarstw – sprawdź, czy to się opłaca