Dzisiaj, 28 lipca (15:18)
Jedzenie pieczywa podczas diety odchudzającej budzi nadal sporo kontrowersji. Zdaniem większości dietetyków osoby, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy nie muszą z niego rezygnować. Co ciekawe do interesujących wniosków w temacie odchudzania doszli ostatnio naukowcy z Japonii. Mają oni cenną radę dla tych, którzy bez skutku walczą z uciążliwą “oponką”.
Pieczywo to coś, czego ciężko nam sobie odmówić. Jest nie tylko smaczne, ale również syci i stanowi doskonały dodatek do wielu potraw. Wielu nie wyobraża sobie codziennego menu bez chleba z jeszcze jednego powodu – świeże, chrupiące pieczywo kojarzy się z rodzinną atmosferą i ciepłem domowego ogniska. Nie da się również ukryć, że w naszym kraju pieczywa spożywa się naprawdę sporo. Jak podaje Główny Urząd Statystyczny, przeciętny Polak zjada rocznie ok. 35,6 kg tego mącznego przysmaku.
Zobacz też: Jaki chleb jest najzdrowszy? Dietetyczka radzi
Dla wielu chleb czy też bułki są obowiązkowym elementem śniadania czy kolacji, a jednocześnie spora część osób z niego rezygnuje. Jedni ze względów zdrowotnych – z uwagi na dolegliwości występujące po jego spożyciu, inni zaś w trosce o szczupłą sylwetkę. Powszechnie panuje bowiem przekonanie, że chleb tuczy, a w diecie odchudzającej nie powinien figurować. Jak się okazuje, to nie do końca prawda.
Pieczywo klasyfikuje się do produktów zbożowych, które są uwzględnione w Piramidzie Zdrowego Żywienia. Ponadto jest źródłem węglowodanów złożonych, minerałów, witamin i błonnika pokarmowego. Nawet osoby, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy, nie powinny więc zupełnie z niego rezygnować. Kluczowe jednak jest to, z jakiej mąki zostało wykonane, a także ile spożywa się go w ciągu dnia.
Eksperci ds. żywienia polecają wybierać chleb wyrabiany z mąki żytniej, orkiszowej i gryczanej – najlepiej pełnoziarnistej. Apelują także, żeby zwracać uwagę na metki ze składem – im krótszy tym lepiej. Chleb nie powinien zawierać sztucznych barwników czy ulepszaczy. W pieczywo warto zaopatrywać się u sprawdzonych dostawców lub też wypiekać samodzielnie.
Należy też zwrócić uwagę na to ile pieczywa spożywa się w ciągu dnia. Jeśli na śniadanie zjesz dwie kanapki, kolację zastąp sałatką lub koktajle … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS