Dzisiaj, 10 marca (13:45)
Robert Makłowicz znany jest ze swojej miłości do polskiej kuchni regionalnej. Nie dziwi więc fakt, że często sięga po tradycyjne przepisy, do których nierzadko dodaje jednak coś od siebie. Podróżnik i krytyk kulinarny kocha także desery – jakiś czas temu podzielił się z fanami swoim przepisem na pyszny, pulchny sernik. Jego sekretem są… warzywa!
Sernik to jeden z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych deserów na bazie sera białego, który przygotuje w domu nawet początkujący cukiernik. Do przygotowania klasycznego sernika polskiego potrzebujemy takich składników jak:
- zmielony twaróg
- jajka
- cukier
- masło
- niewielka ilość mąki pszennej
- budyń w proszku
- sól
- proszek do pieczenia
- cukier wanilinowy.
Masa serowa wykładana jest zazwyczaj na uprzednio podpieczony spód z kruchego lub półkruchego ciasta, a wierzch pokryty startym na tarce ciastem kruchym lub posypany kruszonką. Po upieczeniu sernik bywa dekorowany lukrem lub czekoladową polewą.
To klasyczny przepis, który zawsze się sprawdza, ale nie jedyny! Polski krytyk kulinarny i podróżnik, Robert Makłowicz przygotowuje masę na sernik według starej, tradycyjnej receptury – zamiast popularnego serka na sernik wykorzystuje naturalny, półtłusty twaróg, a do masy dodaje… ziemniaki!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS